top of page

Team functioneren

Wat is een team?

De laatste jaren is een doorgaande trend van bedrijven en organisaties om steeds meer in team verband te werken. Een passend acroniem die ook lijkt gehanteerd te worden door organisaties is dan ook “Together Everyone Achieves More.” Het idee is dat in een teamverband de algehele productiviteit stijgt ten aanzien van de individuele productiviteit van de zelfde groep mensen bij elkaar. Helaas is dit in de praktijk moeilijker dan het in theorie lijkt. Vaak is het geval dat een team niet beter is dan het sterkste teamlid in zijn eentje is. (Rietzschel, Nijstad, & Stroebe, 2005).             

 

Om inzicht te kijken hoe een team functioneert en hoe hier ondersteuning geboden aan kan worden is het van belang om eerst een team te definiëren. Hieronder is de definitie van een team weergegeven waar gebruik van gemaakt gaat worden.

​

                                                    “Een team is een groep mensen die samenwerken aan een bepaald doel.'' (Derksen, 2015)

 

 

Verschillende parameters van teams

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen monodisciplinaire teams en multidisciplinaire teams. Een monodisciplinair team bestaat uit professionals uit de zelfde tak. Een multidisciplinair team bestaat uitprofessionals uit verschillende takken. Als gekeken wordt naar het team op een kinderopvang (KDV) van SKSG dan spreekt men van een multidisciplinair team. Op een KDV zijn zowel Babyverzorgers, Peuterverzorgers en pedagogische medewerkers aanwezig. Op een Basisschool opvang (BSO) dan spreekt men van een monodisciplinair team. Alle medewerkers staan op een en de zelfde groep. Een vuistregel is hoe groter de diversiteit van professionals in een team hoe groter is de uitdaging om het team tot een ‘succes’ te maken. Ieder vakgebied kent zijn/haar eigen taal en visie waardoor elkaar begrijpen lastiger wordt. “Hoe meer een iemand een collega als anders ervaart, hoe minder hij/zij geneigd is om kennis en kunde met de ander te delen.” (Mesmer-Magnus & DeChurch, 2009)

Wat ook sterk kan verschillen in teams is de mate van sturing. Sommige teams hebben een formele leider die de koers van het team bepaald. Er is in dit soort teams een duidelijke hiërarchie zichtbaar. Een voortdurende trend van tegenwoordig is dat team dusdanig worden ingericht dat er niet een duidelijk hiërarchisch systeem erin te herkennen is. Elk teamlid wordt als een gelijke beschouwd en het team heeft een informele leider. De rol van informele leider kan tijdens het proces ook wisselen van persoon tot persoon. Dit vloeit voort uit de behoefte van het individu tot zelfontplooiing en in te spelen op elkaars kwaliteiten (Derksen, 2015).

 

Wat samen hangt met het leiderschap in een team, zijn de verschillende persoonlijkheden die zich in een natuurlijke teamrol aan meten. Hier zijn vele onderzoeken naar geweest en ook verschillende modellen en theorieën op ontwikkeld. Één van de duidelijke veel gebruikte methodes is de ‘Teamrollen van Belbin’. De Teamrollen van Belbin beschrijft een negental rollen binnen een team. Iedere persoon die heeft twee à drie van deze rollen die het van nature vervult. Belangrijk is, is dat er een evenredige spreiding binnen de team qua rollen valt. (Belbin, 2010) Want een team vol met leiders werkt niet eveneens als een team met alleen maar creatieve denkers niet werkt. Het is wel mogelijk om van de rollen die van nature door een persoon vervult worden, andere rollen aan te nemen.

​

Onderstaand schema geeft de teamrollen van Belbin weer.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

De link met vitaliteit

Werknemers spenderen een groot gedeelte van hun leven op het werk in een team.  Het is belangrijk dat het team goed samenwerkt met elkaar en dat er een positieve onderlinge sfeer heerst. Als een team niet goed functioneert kan dat allemaal nadelige gevolgen hebben zowel op de perceptie op het werk als dat het negatieve gevolgen heeft op de vitaliteit. disrupties in een team kunnen gepaard gaan met veel stress. De stress kan op haar plaats weer leiden tot fysieke en psychische klachten bij werknemers als burn-out’s, depressies of verhoging van de bloeddruk (van Houdenhove, 2005).

bottom of page